Wim Klever is een gedreven ’facebooker’ die dit medium gebruikt om zijn ideeën over Spinoza, zijn filosofie en zijn tijdgenoten bij een breed publiek bekend te maken.
Wim Klever gaf toestemming om de volledige reeks van zijn Facebook-posts (99!) over de Historische Spinoza te publiceren op onze site. Voortaan zijn ze voor onze bezoekers, gegroepeerd én geïllustreerd, beschikbaar via bovenstaande link. |
Wim Klever doceerde van 1964 tot 1995 aan de Erasmus Universiteit van Amsterdam. In 2017 publiceerde hij op 87-jarige leeftijd én in eigen beheer De historische Spinoza, Nieuw profiel van een universeel wetenschappelijk genie, Vrijstad 2017.
Voor zijn wereldwijde volgers schreef hij daarom in het Engels een samenvatting in afleveringen van De historische Spinoza. |
Weinigen maar is het bekend, dat een van de meest prominente anarchistische schrijvers van Groot-Nederlandse bodem stamt en zijn opvattingen in de Nederlandse taal clandestien gepubliceerd heeft. Dat geschiedde in 1662 en 1665 door Franciscus van den Enden, een uit Antwerpen afkomstige ‘doctor medicus’, die sinds 1645 in Amsterdam gevestigd was en daar vanaf 1652 een Latijnse school leidde, waar Spinoza Latijn en filosofie heeft gestudeerd.
|
In de laatste strofe van zijn Spinozagezangen verwijst Wim Klever er al naar.
Lees hier de integrale tekst van 'Hoe men wijs wordt'. |
In zestien poëtische gezangen neemt Spinozakenner Wim Klever je mee in leven en leer van de Nederlandse filosoof met joodse roots. Een heel andere manier om aan filosofie te doen.
|
Nederland kan bogen op een handvol academische Spinoza-deskundigen met internationale reputatie. De nestor en tevens de meest veelzijdige onder hen is Wim Klever: hij vertaalde Spinoza, voorzag hem van commentaar en bestudeerde de historische context waarin Nederlands grootste denker leefde en werkte. Van zijn hand kunnen we onze lezers een tekst aanbieden over ‘lenzenslijper Spinoza’, een onderbelicht aspect van ’s Meesters leven.
|
Herman De Dijn (°1943) studeerde filosofie aan de KU Leuven: in 1965 behaalde hij daar een licentie in de filosofie en in 1971 een doctoraat. Van 1971 tot 1973 was hij postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Cambridge. Tijdens zijn lange academische loopbaan verdiepte professor De Dijn zich ook in de filosofie van Spinoza. Hij publiceerde daarover tal van artikels in filosofische tijdschriften in binnen- en buitenland.
|